Een warmtepomp in Groningen laten plaatsen

warmtepomp plaatsen

In Nederland wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van het opwekken van elektriciteit met de kracht van wind. Iedereen kent wel de moderne windmolens die bijvoorbeeld in Flevoland bepalend zijn voor de horizon. Ook vroeger werd er veelvuldig gebruik gemaakt van windmolens, om graan te malen bijvoorbeeld. Daar had je nog een echte molenaar voor nodig, want het gebruiken van een molen was een vak apart, maar de moderne windmolens werken natuurlijk vrijwel helemaal automatisch. Het principe is echter nog steeds hetzelfde. De wind zet de wieken van de molen in beweging, waardoor er bruikbare energie ontstaat. Die werd in een oude molen rechtstreeks gebruikt door er een apparaat aan vast te maken, tegenwoordig wordt er een turbine aangedreven die stroom opwekt.

Maak gebruik van een warmtepomp

Een andere manier om gebruik te maken van windenergie is een lucht-water warmtepomp. Dit is een systeem dat u thuis kunt laten installeren. De warmtepomp onttrekt energie uit de omgevingslucht en kan dit op een efficiënte manier opwarmen. Hierdoor kunt u heel efficiënt warm water genereren. En dit warme water kunt u weer gebruiken voor de vloerverwarming of om te douchen. Maak direct een afspraak met een warmtepomp expert in Groningen om te kijken wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw situatie en woning.

 

Schone windenergie

Windenergie is verantwoordelijk voor net iets minder dan 5% van het totale energiegebruik in Nederland, namelijk ongeveer 4,5 miljard kWh. Dit wordt opgewekt door in totaal 2500 MW aan windmolens en dit is genoeg om rond de 1,3 miljoen huishoudens van energie te voorzien. De Nederlandse regering heeft zichzelf als doel gesteld om uiterlijk in 2020 in totaal 12.000 MW capaciteit te hebben in Nederland, om op die manier zo’n 30% van onze totale energiebehoefte door windkracht te laten invullen. Ook in internationaal Europees verband wordt er hard gewerkt aan het uitbreiden van het gebruik van windenergie. Zo wordt er naar gestreefd om in 2011 de totale capaciteit in Europa te verhogen naar 60.000 MW.

 

Hoe duur is windenergie?

Windenergie kost tot driemaal zoveel als energie die wordt opgewekt met fossiele brandstof. Daardoor heeft de overheid een subsidieprogramma ingesteld om het gebruik ervan te bevorderen. Er is een aantal tegenstanders van windenergie. Vogelliefhebbers maken zich bijvoorbeeld zorgen over vogels die sneuvelen doordat ze worden geraakt door de wieken van een windmolen. Bovendien vinden sommige mensen windmolens, met hun hoogte van rond de 100 meter, storend in het landschap. Lees hier ook meer over voordelen en nadelen van windenergie.

Sluit een duurzaam energiecontract af

Net zoals energie opwekken uit waterkracht is windenergie erg milieuvriendelijk. Doordat er elektriciteit vrijkomt die niet meer geproduceerd hoeft te worden door het verbranden van fossiele brandstoffen vindt er minder CO2 uitstoot plaats. Wat er op zijn beurt ook weer voor zorgt dat we minder afhankelijk zijn van olieproducerende landen.

 

 

september 21, 2020
« Terug naar pagina overzicht