Inductie kookplaat aansluiten

Wilt u een inductie kookplaat aansluiten? Lees hieronder hoe een inductie kookplaat precies werkt en wat er voor nodig is om er een aan te sluiten. Makkelijker dan u denkt! Wij helpen u van A tot Z. Lees gerust verder of bel direct 050 - 206 82 02. U kunt ook ons offerteformulier invullen.

Wat wilt u weten?:

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat is een elektrische kookplaat waarbij er door een magnetisch veld inductiestroom wordt opgewekt. De pan die op de kookplaat wordt gezet zorgt ervoor dat er warmte vrij komt. Elektrisch koken kent vele voordelen.

  • Onderhoudsvriendelijk: het is erg makkelijk een elektrische kookplaat te onderhouden. Dit komt omdat het om een vlak oppervlak gaat dat erg makkelijk af te nemen is. Omdat de kookplaat snel afkoelt kunt u het oppervlak gelijk afnemen met een doekje. U heeft dus geen last meer van hardnekkige opgedroogde etensresten.
  • Veilig: koken op een inductie kookplaat is enorm veilig, veiliger dan koken op gas. De kookplaat wordt namelijk alleen warm als er een pan op staat, waardoor u de rest van de tijd geen rekening hoeft te houden met een hete kookplaat. Bij gas wordt de ruimte rondom de plaat ook heet, dit is niet het geval bij een inductie kookplaat. Ten slotte is er er sowieso natuurlijk geen sprake van gas dat u aan kunt laten staan. Erg veilig en gebruiksvriendelijk dus.
  • Snel: de warmte die vrijkomt is een andere warmte dan de warmte van gas. Het eten wordt dan ook sneller opgewarmd door een inductie kookplaat, waardoor u sneller een maaltijd op tafel hebt staan.

Is een inductie kookplaat beter voor het milieu?

Nee, inductie koken is niet milieuvriendelijker dan koken op gas. De uitstoot van CO2 is hetzelfde bij inductie en gas. Maar, stroom wordt wel steeds duurzamer, dus het is waarschijnlijk dat koken op inductie in de toekomst wel milieuvriendelijker zal worden dat koken op gas. Koken op inductie is wel zuinig. Zoals hierboven gezegd, bij een inductie kookplaat gaat er bijna geen warmte verloren, omdat er alleen warmte ontstaan wanneer er een pan op de plaat staat. De warmte wordt ook erg effectief van plaat op pan overgedragen. Bij een gasfornuis wordt er dan ook veel meer energie verspild dan bij een inductie kookplaat. Het rendement van een gasfornuis is 40% tot 50% terwijl dit bij een inductie kookplaat 80% tot 90% is.

Wat is er nodig voor een inductie kookplaat?

Voordat u voor een inductie kookplaat kiest is het handig te weten of uw woning geschikt is en wat er eventueel nodig is in uw keuken en elektriciteit aansluiting. Lees hieronder meer of vraag onze elektricien Groningen direct om advies.

    1. Genoeg vermogen: is de juiste elektriciteit aansluiting aanwezig in uw meterkast? Dit is afhankelijk van het type kookplaat dat u wilt laten installeren. In uw groepenkast zitten standaard groepen die een maximaal vermogen van 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampère) aankunnen. Een inductie kookplaat, die 6000 tot 7400 Watt verbruikt kan hier dus niet op aangesloten worden. Er moet of een kookgroep gemaakt worden of er moet een 3-fase aansluiting geïnstalleerd worden, afhankelijk dus van het type kookplaat. Een kookgroep is een samenvoeging van twee aparte groepen. Dit kan onze elektricien voor u in orde maken. Bij een 3-fase aansluiting komt de elektriciteit niet via 1 fase, maar via 3 fasen uw woning binnen. Dit kan uw energieleverancier voor u regelen. De meterkast moet hiervoor wel weer geschikt gemaakt worden door een elektricien. Stuur gerust een foto door van uw meterkast, dan kunnen wij u direct vertellen wat er nodig is.
    2. Geschikt stopcontact: voor een inductie kookplaat is ook een speciaal stopcontact nodig, namelijk een Perlix-stekker. Een Perilex-stekker is een stopcontact met vijf gaten. Dit kan een elektricien ook voor u in orde maken, mocht het nog niet aanwezig zijn in uw woning.

Inductie kookplaat aansluiten

Wilt u een inductie kookplaat aansluiten, maar bent u niet handig genoeg? Het is aan te raden het elektriciteit aanleggen v.w.b. een inductie kookplaat te laten doen door een erkende elektricien. Wij helpen u graag van A tot Z. U krijgt een duidelijke offerte van ons en weet precies waar u aan toe bent. Ook het kostenplaatje is direct helder. Wij zijn altijd op korte termijn beschikbaar om u te helpen. Bel gerust 050 - 206 82 02 of vul ons contactformulier in.